torsdag 10 februari 2011

Övergivna av Michael Grant

Jag har ju glömt bort att skriva om den här!
Jag läste den i samma veva som Fienden och gillade att det var lite samma slags tema; barn och ungdomar som tvingas klara sig själva utan några vuxna. Här är de vuxna emellertid inte barnätande zombies utan borta på riktigt. Försvunna.
Plötsligt en helt vanlig dag i en helt vanlig stad försvinner alla över femton år. Lärare mitt under en lektion, klasskompisen i bänken bredvid. Bilar utan någon som kör kraschar. Ingenting fungerar längre. Inte telefon och inte internet. Och runtom staden och dess omgivning står plötsligt en ogenomtränglig, oändlig mur.
Nu måste ungdomarna klara sig själva. Passa de yngre barnen, se till att maten kommer att räcka till alla, vara både brandkår, polis och som föräldrar. Samtidigt som allt fler frågor väcks. Vart har alla vuxna tagit vägen? Vad händer dem som fyller femton?
Kanske har allting att göra med det kärnkraftverk som ligger strax utanför staden.
Somliga av barnen utvecklar olika slags övernaturliga förmågor. Någon blir extremt snabb, någon kan läsa tankar och ytterligare någon kan göra eld till exempel. Gäng uppstår och det förekommer strider mellan olika skolor, mellan "normala" barn och "mutanterna". Och nere i en gruva växer någonting ont.
Det här är så vansinningt spännande på så många sätt. Det är spännande att se vad som händer med helt valiga ungdomar i en så här ovanlig situation och den gastkramande kampen mellan de två sidorna som uppstår mellan barnen men framförallt själva mysteriet; vad är det som har hänt höll mig vaken hela natten.
Jag slukade raskt del två i serien också som heter Hunger. Del tre är ännu inte översatt till svenska men vi har köpt in den på engelska. Den heter Lies.  I vår släpps en fjärde del. Längt!
Kolla boktrailer här:

Och för tvåan:




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar