torsdag 10 mars 2011

Introducing Vendela

Kolla här! Vendela som går i sexan mailade en bokrecension till mig idag. Gör det ni också, vetja! Kan hon, kan ni. Den kan vara hur lång eller kort som helst. So hit me!

Titel: Allie Finkles, Regler för tjejer
 Författare: Meg Cabot
1. Är inledningen aktiv eller passiv? Inledningen är passiv.
2. Beskriv en person så detaljerat så att man kan ”se” personen. Allie är 11 år och går i fyran. Hon har rakt brunt hår. Hon är inte så jättelång men ändå inte jättekort hon är mitt i mellan. Hon har oftast lite galna kläder i alla regnbågens färger. Allie är väldigt snäll person med mycket humor. Hon tar åt sig väldigt mycket och tänker mycket på det när någon säger något taskigt till henne. Allie har två yngre småbröder, en mamma och pappa och en katt som heter Musan. Allie har tre kompisar som hon är med hela tiden. Hon tycker mycket om dem. Allie är jätteduktig i skolan. Hennes favoriträtt är tacos.
3. Beskriv en händelse så detaljerat så att man kan ”se” det framför sig! När Allies lärare sa åt henne att kliva fram till hennes bord. Hon sa till Allie att de skulle börja en ny tjej i deras klass. Hon undrade om Allie kunde flytta längst bak i klassrummet så att den nya tjejen skulle få sitta bredvid de andra tjejerna längst fram. Allie gick med nerböjt huvud till sin plats för att hämta alla hennes saker i hennes bänk. Hennes kompisar blev ledsna och frågade varför hon plockade ihop sina saker. Det blev väldigt stelt i hela rummet. Alla tyckte synd om Allie för längst bak satt alla de bussiga killarna. Rosemary var den enda som var glad för hon satt längs bak med killarna. Hon tyckte att de skulle bli kul med Allie där bak. Allie tyckte att de kändes som hon blev bestraffad. Alla tyckte synd om Allie förutom fröken, Rosemary och de bussiga killarna. Allie börja gråta inombords.
4. Beskriv en miljö så detaljerat så att man kan ”se och känna” den framför sig! Allies hus är ett stort svartfärgat trähus. När man känner på husets utsida känns trät gammalt och på gränsen till ruttet. Men de bryr sig inte familjen om. Huset står på en väldigt fin trädgård med fint grön gräs och mycket fina blommor i rabatten. Inomhus är de väldigt fint för Allies mamma älskar inredning. De finns en stor och läskig vind i huset. De luktar gott inne i huset för de har väldigt mycket olika doftljus. När de flyttade ditt ville ingen i familjen bo där förutom Allies mamma. Men nu när det är renoverat älskar alla huset. Man känner sig lugn där inne tycker dem.                                                                                                                              
5. Skriv femton olika sätt som författaren börjar meningar med! Hon, och, det, bara, i, eller, jag, vi, när, så, alla, för, sen, du, mamma.
6. Hur mycket fantasi, fakta, erfarenheter tycker du att författaren har använt? Du kan använda följande uttryck: ingen…, lite…, ganska mycket…, mycket …, jättemycket…, bara….  Författaren använde sig av nästan ingen fantasi. Hon tog mycket av det verkliga livet alltså mycket erfarenhet. Det var lite fakta med i handlingen också.
7. Vad tycker du var det bästa med den här boken? Det hände något hela tiden vilket gjorde boken spännande att fortsätta läsa. Hon hade ett bra innehåll i boken. Bra början, Ett stort problem, sen på slutet fick hon verkligen till det. Jag tyckte att hon hade en mycket bra lösning på problemet.
8. Vad tycket du var det sämsta med boken? Den kunde ha varit lite längre för då kunde hon beskrivit mer platserna, känslorna, lukter.
9. Vilket betyg ger du boken på skala 1-10, 1 är dåligt och 10 är bäst?Jag ger boken en stark 8!
6. Ditt namn: Vendela                      Datum: 28/2-11

1 kommentar: